Labdarúgás Harasztiban

DMTK 1920

A múlt század 20-as-30-as éveiben egy nagyobb település felkapott étterme nem csupán a szórakozás, az ivás, hanem a társasági élet helyszíne is volt. 1919-es Haraszti kulturális élete is leginkább az akkor oly látogatott Forstner vendéglőkben szerveződött. Miközben az ország komoly politikai átalakuláson ment keresztül és a gazdasági helyzet sem volt éppen jónak mondható, a sport mégis sokak életében nagyon fontos szerepet játszott.

Az országban már javában folyt az első békeév labdarúgó bajnoksága, amelyben négy, sorozatban megnyert bajnokságot követően, az MTK most is a táblázat élén állt. November 23-a volt, amikor a Forstner vendéglőbe betért Mátyás József, Török János és Nedaraska József, akik a vendéglő akkori tulajdonosával, Domonkos Károllyal, megalakították a Dunaharaszti Munkás Testedző Kört.

Természetesen a bajnokságban csak a következő évben indulhattak, ahol a Vidéki bajnokság Közép-magyarországi kerületének bajnokságában a Pestkörnyéki alosztályban kaptak helyet. (Még további négy alosztály szerepelt ebben a kerületi bajnokságban.) Ezt az alosztály a Budapest közvetlen közelében lévő olyan egyesületek labdarúgó csapatai alkották, amelyek nem voltak villamossal elérhetők.

Akkoriban a vasútállomás mellett volt a labdarúgó pálya, amelyet Dr. Szelényi Aladár ügyvéd, későbbi kormányfőtanácsos, ajándékozta a DMTK számára. A mérkőzéséjen váltakozó sikerekkel szereplő focisták és lelkes vezetőik megalapozták Haraszti akkori sportéletét, kedvet csinálva sokak számára a csatlakozáshoz. 1929-ben a jegyző adományozta az egyesület számára a jelenleg is használatos labdarúgó pályát. Ekkorra már négy labdarúgó csapata is volt Harasztinak. Közülük a DMTK továbbra is a II. osztálynak számító Közép-magyarországi Bajnokságban szerepelt. Köszönhető mindez annak, hogy komoly anyagi támogatást biztosítottak számukra a település sportszerető vállalkozói.

Amikor a labdarúgó szakosztályt 1936-ban a haraszti elöljáróság feloszlatta, a sakk szakosztálynak volt köszönhető, hogy Dunaharaszti Sakk Klub néven életben tartotta az egyesületet.
1946-ban a Rötczer vendéglő adott otthont az újjáalakuló labdarúgó szakosztály alakuló ülésének. A csapat a Közép-magyarországi Labdarúgó Szövetség I.B. osztályban, a Vác-vidéki csoportban kapott helyet. a negyedik osztálynak számító bajnokságban a csapat rendszeresen a táblázat első felében tartózkodott.

A Csepel Autógyár csapatával történő összeolvadást követően, 1952-ben kerül felépítésre a 400 fő befogadására alkalmas lelátó az ötsávos futópályával és öltözőkkel együtt. DMTK néven azonban csak 1959-ben futott ki újból a csapat a pályára, ekkor már a ráckevei járási bajnokságban. A csapat – amelynek akkori elnöke Schumacher Lajos volt – meg is nyerte a bajnokságot, de az osztályozót elbukta Törökbálint ellen. A DMTK a következő évben is megszerezte az első helyet, és most a feljutás is összejött. Ezt követően a megyei II. osztály bajnokságát is megnyerték, így 1963-tól már a megyei I. osztályban szerepelt Dunaharaszti csapata.

Az anyagi nehézségek azonban már abban az időben is szerepet játszottak az eredményességben. Pénzhiány miatt vissza kellett lépni a szerepléstől, és csak öt év után, 1978-ban indult újra a DMTK a kerületi bajnokságban. Innen 82-ben jutott fel a megyei II. osztályba. 2005. év óta kezdett a csapat a magasabb osztályokban szerepelni, a negyedik osztálynak tekinthető megyei I. osztályban, majd 2008-ban szerzett játékjogot a harmadik osztályba. Ez a Nemzeti Bajnokság III. Duna-csoportja, ahol jelentős sikereket ér el a csapat. A 2009/2010-es évadban a második, egy évre rá a harmadik helyet szerezte meg. 

A 2011/12-es bajnokságban nagy hajrá végén megnyerte az Alföld-csoportot a Dunaharaszti MTK, míg egy évvel később a negyedik helyen végzett. A 2012/13-as évad végén a magyar labdarúgás átalakulása miatt, osztályozót kellett játszania a csapatnak a harmadosztályban való maradásért. A Heves megyei bajnok, a Markaz ellen sikeresen zárt az együttes, így jelenleg, a 2013/14-es idényben is az NB III-ban szerepel úgy, hogy már nem 96, hanem csupán 48 klub alkotja a harmadosztályt.

DMTK Webshop

Bejelentkezés

Olvasd a facebookot is...